Bakchanter

Bakchanter kaldes de kvinder, som deltog i dyrkelsen af Dionysos. I løbet af det ottende og syvende århundrede f.v.t. havde Dionysos-dyrkelsen bredt sig over det meste af Grækenland og ved opførelserne af tragedierne ved de årlige Dionysos-fester omkring midten af det femte århundrede f.v.t. havde dyrkelsen af Dionysos opnået en stiliseret form. Målet for Dionysos-kultens tilhængerne var at blive ét med og opfyldt af guden (enthusiasmos) gennem en orgiastisk tilstand af ekstase. De søgte at indoptage naturens råhed ved at sønderflå og fortære dyr og danse vildt, mens de råbte "Euoi!", som var et af guddommens utallige tilnavne.

BAKCHANTER eller Βάκχαι indledes med, at guden Dionysos opsøger sin fødeby Theben, fordi byen ikke anerkender hans guddommelighed. Kong Pentheus, der er Dionysos fætter, regerer over byen. Kongens egen mor Agave og hendes søstre er slået med vanvid og raser rundt i bjergene som bakchanter. Pentheus frygter Dionysos-kulten, som han finder samfundsnedbrydende. Dionysos tilkalder derpå sine følgere, for at de i skikkelse af tragediens kor kan bearbejde thebanerne ved at danse og lovprise Dionysos. Pentheus mødes med Kadmos, der er hans bedstefar, og den gamle præst Teiresias, der begge er tilhængere af Dionysos, og som er på vej ud i bjergene for at deltage i festlighederne.

En ung Dionysos-tilhænger, der i virkeligheden er guden selv, bliver fanget og udspurgt. Koret påkalder guden, og pludselig styrter kongens palads i grus, og Dionysos, som var fanget derinde, kommer ud. En hyrde fra Kithairon-bjerget fortæller, at han belurede bakchanterne sammen med sine kammerater. De prøvede forgæves at fange Backhanternes fører, kong Pentheus’ mor, hvilket udløste et vanvittigt raseri blandt kvinderne. Den unge Dionysos-tilhænger foreslår, at kong Pentheus selv kan følge med at se, hvad der foregår. Forklædt som kvinde føres Pentheus ud i bjergene, hvor han møder sin skæbne, da han bliver offer for den Dionysos-kult, som han søgte at bekæmpe.

BAKCHANTER foreligger nu som en digital udgave af Niels Møllers oprindelige oversættelse fra 1831 med søgbart indeks og anmærkninger.

Type: E-bog
Filformat: ePub 3.0
Sideantal: 94
Sprog: Dansk
Udgivet: 20. december 2015
Forlag: Halkyon
ISBN: 9788793276154

Læseprøve

Sammenlign pris

Lån bogen